četvrtak, 3. travnja 2014.

Opatijska planinarska obilaznica, ožujak 2014.

Proteklim vikendom obogatio sam svoju skromnu kolekciju planinarskih obilaznica još jednom i to najnovijom planinarskom obilaznicom u Hrvata :),  Opatijskom planinarskom obilaznicom. Dva izuzetno lijepa dana proveo sam u ugodnom društvu planinara iz Zagreba i okolice. U organizaciji HPD Željezničar iz Zagreba organiziran je izlet na otvaranje nove planinarske obilaznice po Učki i Ćićariji a koju su osmislili, i u čijoj se skrbi nalazi, planinari iz PD Opatija iz Opatije. Marljivim radom revnih planinara iz Opatije, planinarenje u Hrvatskoj obogaćeno je za još jednu prelijepu obilaznicu. U Zagrebu prikupilo nas se dvadeset četvero iz 7-8 planinarskih društava, zainteresiranost je bila i veća, ali smještajni kapaciteti u pl. domu na Poklonu, nažalost, ne omogućava veći broj noćenja.
Nakon službenog djela otvaranja obilaznice kod pl. doma Poklon, na kojem se prikupilo nekoliko stotina planinara, dodjela priznanja, zahvala, darova i kako ta već ide, uslijedio je pohod u tri različita pravca i dužina staza. Naš plan bio je obići čitavu obilaznicu u dva dana, i to prvog dana od KT 11- planinarski dom Poklon, gdje je bilo otvaranje obilaznice, da KT 2- vrh Veprinac, a u drugom danu nakon noćenja u domu, od KT 12- vrh Vojak do KT 1- Opatija, gdje na je domaćin ovjerio Dnevnike i dodijelio značke za obiđenu obilaznicu.
Prekrasna obilaznica dužine 45 km. može se obići za 15.30 sati hoda, ima 15 kontrolnih točaka od toga 10 vrhova i na svim kontrolnim točkama nalaze se metalni žigovi, cijelom dužinom označena je planinarskim oznakama i oznakama OPO (Opatijska planinarska obilaznica). Detaljni opis nalazi se u Dnevniku obilaznice sa svim potrebnim podacima od prometnih veza do najdetaljnijeg opisa po dionicama i preporukama za obilazak.
Dva sunčana dana, bez vjetra, ekipa za druženje kakva se samo poželjeti može, uz izmjenu planinarskih iskustava, šalu, dogovora za naredne izlete, ponovni susret sa starim prijateljima i stvaranje novih prijateljstava, te posebno lijep kanjon Banina pun slapova i debele zelene mahovine, učinili su taj izlet nezaboravnim.

U prilogu jedan dio fotografija koje prikazuju OPO u cijelosti.

Planinarski dom Poklon, otvaranje Opatijske planinarske obilaznice. KT- 11



Početak pohoda.




Crkveni vrh KT- 10.







Vrh Orlove stijene KT- 9








Vrh Brložnik KT- 8




Brdo, Lovačka kuća KT- 7




Vrh Budišinec KT- 6


Zvoncev vrh KT- 5









Vrh Majkovac KT- 4






Vrh Orjak KT- 3



 Vrh Veprinac, crkva sv. Marka KT- 2








 Vrh Vojak KT- 12






















Slap Rečina KT- 13























Vrh Pečnik, KT- 14










Poljane, na stazi prema Opatiji, KT- 15










Opatija, na stazi prema Veprincu, KT- 1

Ovjera Dnevnika i dodjela znački.









Nema komentara:

Objavi komentar