četvrtak, 28. lipnja 2018.

Orljak, lipanj 2018

Vrh Orljak nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Ćićarije i jedan je od najviših. Najkraći uspon je iz zaseoka Račja Vas, na samom ulazu u selo, kod prvih kuća, treba krenuti desno, smjerokaz za Veprinac, na staru veprinačku cestu. Cesta je makadamska i u početku malo lošija ali nakon kraćeg dijela prelazi u bolju. Nakon 2.9 km. dolazi se do spomenika hrvatskog katoličkog svečenika i mučenika Miroslava Bulešića te nakon dvadesetak metara s lijeve strane nalazi se ulaz u šumu.Ovdje se mogu parkirati vozila, ulaz u šumu je označen planinarskim markacijama i dobro je vidljiv. Planinarska staza do vrha dobro je vidljiva i označena markacijama, neposredno pred sam vrh prelazi u kamenitiji dio. Na vrhu se nalazi visoki križ i na jednoj od hrpa kamenja je metalna kutija s upisnom knjigom. Žig vrha nalazi se u neposrednoj blizini metalne kutije i ugrađen je u kamen. Vrh Orljak je kontrolna točka HPO-a.


Dvadesetak metara iznad spomenika Miroslava Bulešića nalazi se markirani ulaz u šumu, planinarska staza je uočljiva i dobro ugažena. Kod spomenika i nasuprot ulaza u šumu ima dovoljno mjesta za parkiranje vozila.

Spomenik hrvatskog katoličkog svečenika i mučenika, blaženog Miroslava Bulešića, brutalno ubijenog u kolovozu 1947 godine od ondašnjih vlasti.


Od istog mjesta pogled prema Lanišću.

Dvadesetak metara cestom, nakon spomenika, lijevo markirani ulaz u šumu i uočljiva planinarska staza, s desne strane ceste ima dovoljno mjesta za parkiranje vozila. 

Ulaz u šumu.

Dobro vidljiva staza do pred sam vrh kada prelazi u kameniti dio.








Kameniti dio staze koji je dobro označen i nalazi se pod samim vrhom.

Kroz nisko drveće i makiju nazire se križ na vrhu.

Vrh Orljak

Metalna kutija s upisnom knjigom i desno na kamenu ograđen žig vrha. Vrh je kontrolna točka HPO-a.








Nema komentara:

Objavi komentar