nedjelja, 28. listopada 2018.

Bijela kosa, rujan 2018.


Bijela kosa je vrh u dijelu Velike Kapele između  Kleka i Vrbovskog. Najbliži prilaz je iz središta naselja Jablan na cesti Vrbovsko - Ravna Gora, u Jablanu treba skrenuti lijevo asfaltnom cestom u pravcu lovačke kuće Gluhe drage i vrhu Bijela kosa, smjerokazi uz cestu. Poslije lovačke kuće Gluhe drage na prvom i drugom križanju krenuti desno i nakon nekoliko serpentina dolazi se na križanje putova koji dolaze iz Kamačnika i Kleka. Na tom križanju nalazi se smjerokaz prema vrhu Bijela kosa. Nakon jednog km. dolazi se do okretišta kamiona (sve do okretišta kamiona vodi široka čvrsta cesta i može se vozilima) i smjerokaza koji vodi lijevo, najprije šumskom vlakom a poslije iskrčenom padinom sve do ulaska u visoku bukovu šumu, tim dijelom put vodi kroz visoku travu i markacije ako i postoje nisu vidljive. Nakon ulaska u šumu postoji svega nekoliko markacija koje vode hrptenim dijelom sve do vrha.

S vrha se pruža pogled prema Vrbovskom a sve ostalo je zaklonjeno šumom, na vrhu se nalazi tuljac s upisnom knjigom i metalni žig ugrađenim u kamen.


Lovačka kuća Gluhe drage.




Prvo križanje, nastavak puta desnom cestom.



Drugo križanje, nastavak puta opet desnom cestom.



Križanje putova koji dolaze lijevo iz Kamačnika, ravno s Kleka a desno nastavak prema Bijeloj Kosi tj. prema okretištu kamiona.


Okretište kamiona, mjesto na kojem se mogu parkirati vozila.



Šumska vlaka
















Nema komentara:

Objavi komentar