ponedjeljak, 8. travnja 2019.

Lapjak i Nevoljaš, ožujak 2019.



Većina izleta na Papuk započinje u naselju Velika koje se nalazi na južnom podnožju Papuka. Kod crkve u Velikoj desnim krakom ceste nakon šestotinjak metara dolazi se do kupališta iznad kojeg se nalazi veliki planinarski dom Lapjak, od crkve postoji i markirana pješačka staza do doma.
 Planinarski put na vrh Lapjak započinje na označenom proširenju s lijeve strane ceste za Duboku a nasuprot doma Lapjak, na početku puta nalazi se poučna ploča Parka prirode Papuk te obavijesna ploča sa satnicom za određene vrhove, na ovom proširenju može se parkirati vozilo. Sam put započinje sa desetak stepenica zatim hrptom pokraj ruševina starog grada, Velički grad, nastavlja se lagano dijelom uz ograđeni dio kamenoloma sve do uspona prema Tauberovim stijenam, na čijem se vrhu nalazi križ,nakon kojih se vrlo brzo dolazi do samog vrha. Duž cijelog puta preko vrha Lapjak sve do Nevoljša Park prirode Papuk uredio je kao poučnu stazu i označio informativnim tablama.
Lapjak je šumovit vrh koji se nalazi na južnom dijelu Papuka na hrptu iznad dolina Veličanke i Dubočanke. S vrha nema vidika a na samom vršnom dijelu nalazi se drvena pouča ploča, žig vrha ugrađen je u mali betonski stupić u neposrednoj blizini informativne ploče.
Nakon pola sata hoda u nastavku staza vodi do vrha Nevoljaš na kojem se nalazi drvena piramida.



Planinarski dom Lapjak

Početak staze prema vrhovima Lapjak i Nevoljaš.







Velički stari grad.




Kamenolom Veličanka






Tauberove stijene




Vrh Lapjak










Drvena piramida na vrhu Nevoljaš.


Nastavak puta prema Jankovcu.


Planinarski dom Jankovac

Nema komentara:

Objavi komentar