četvrtak, 17. ožujka 2011.

Planinarski put Budinščina - Pokojec, studeni, 2010.

Jedne sunčane kasnojesenske nedjelje, s prijateljem i dugogodišnjim planinarom iz našeg planinarskog kluba Ivanec krenuo sam na obilazak planinarskog puta Budinščina - Pokojec. Zbog blizine Pokojca Ivancu, odlučili smo trasu započeti kod Lujčekove hiže na Pokojcu, i krenuti prema Budinščini. U početku trasa prolazi šumovitim dijelom, a dalje se nastavlja cestom prema Budinščini, kroz nekoliko sela bogatih autohtonim starim kućama, i dvorcu Zajezda. Po povratku u Pokojec, HPD Milengrad iz Budinščine, za pređeni put, dodijelio nam je prigodnu spomen značku, drvenu pločicu u obliku planinarske markacije.



Lujčekova hiža na Pokojcu.










Dvorac Zajezda

Barokni dvorac Zajezda nalazi se u istočnom dijelu Hrvatskog zagorja, sjeveroistočno od Zlatara, izmuđu Budinščine i mjesta Zajezda, smještenom na brežuljku južnih obronaka Ivanščice.
Sagradila ga je plemićka obitelj Patačić  kada je napustila svoju srednjevjekovnu utvrdu Milengrad. Patačići su uzeli Zajezdu kao glavno sjedište svoje obitelji te su prema njoj nazvani Patačići od Zajezde. Vrijeme izgradnje dvorca nije točno utvrđeno, ali se u poznatoj knjizi Status familiae Patachich datira u 1740. godinu. Dekoracija na dvorcu potječe iz kasnijeg razdoblja, a pripisuje se štajerskom arhitektu Johannu Fuchsu.
Dvorac je projektiran kao trokrilni objekt, pri čemu tri krila zatvaraju unutrašnje dvorište, a s četvrte strane omeđuje ga zid s portalom. Krila dvorca su prema dvorištu rastvorena arkadama. Od važnijih prostorija ističu se središnji salon, kapela i stubište. Mjestimično su na svodovima sačuvane ukrasne štukature. Dvorac je stradao u potresu 1984. godine, nakon čega je ispražnjen i ostavljen propadanju.
Potkraj 19. stoljeća, ispred ulaza u dvorac, nastaje mali parkovni prostor od kojeg je danas sačuvan tek mali dio. Pravog perivoja u Zajezdi nikada nije bilo. Južno od dvorca bio je veliki vrt, istočno voćnjak, a sjeverno su bili gospodarski objekti s velikim dvorištem


















































































Nema komentara:

Objavi komentar