četvrtak, 17. ožujka 2011.

Planinarski put Konjščina - Ivanščica, rujan 2010.

Vrućeg ranojesenjeg dana odlučio sam, zajedno sa sinom, obići transverzalu od vrha Ivanščice do starog grada u Konjščini. U ruksak smo natrpali nekoliko sendviča i dosta vode i rano ujutro krenuli na Ivanščicu, te prema Konjščini. Put je bio zanimljiv, obzirom da volimo prirodu i naročito stare kuće, pa je bilo dosta materijala za fotkanje. Sama staza nakon izlaza iz šume s južne strane Ivanščice vodi preko polja, livada, vinograda i starih seoskih kuća originalne domaće arhitekture. Dolaskom na cilj, u Konjščinu, tijekom pauze za ručak na stepenicama starog grada, promatrajući u daljini vrh Ivanščice, pala je odluka da se ne vraćamo vlakom, bez obzira na udaljnost, već da taj isti put protabanamo još jednom. Na polovici puta kući, shvatili smo da je ovaj pothvat ipak bio previše entuzijastičan, međutim odustajanje više nije bilo moguće, pa smo stisnuli zube i nastavili dalje. Mrak nas je počeo hvatati prilikom silaska s Ivanščice, srećom već na dobro poznatoj stazi. Obilazak trase i povratak trajao nam je oko 11 sati, pri čemu smo prošli 60-ak kilometara.
Nakon tolikog puta, stiglo je i završno priznanje planinarskog društva Gradina iz Konjščine, kojima smo poslali ovjerene dnevnike, nakon određenog vremena dobili smo predviđene spomen značke.




Planinarski dom "Josip Pasarić," prva kontrolna točka.









Selnica, Dvorac Belec
Dvorac je dvokrilan, u obliku slova L, jednokatan, s podrumom ispod dijela zgrade. Od nastanka oko 1800.g. nisu zabilježene značajnije građevinske promjene dvorca, ali su bila češća preoblikovanja vanjskog izgleda. Dvorac je sagradio Juraj Rukavina. Početkom XX st. dvorac dobiva dekorativne historicističke elemente, uobičajene za romantizam. Tada se nadograđuju ulazna terasa koju nosi 6 toskanskih stupova, poligonalne ugaone lažne kule i poligonalne kolumne u širini terese, dodaje se ugaona rustika, rešetke od kovanog željeza na prozorima prizemlja..
Izvorno je ulaz u dvorac bio s dvorišne strane. Posljednjom obnovom dvorca potkraj XIX st. glavni se ulaz premješta na zapadno pročelje okrenuto prema perivoju. U dvorcu je do 1970.g. bila škola i učiteljski stanovi. Nakon iseljenja škole dvorac propada, a 1989.g. ga kupuje Štefanija Rukavina s namjerom da ga preuredi u hotel.

Dvorac Belec u Selnici, druga kontrolna točka.





Jezero pokraj dvorca.









Stara vodenica na polovici puta.









































Stari grad Konjščina
Kasnogotički kaštel, pačetvorinasta oblika u hrvatskom Zagorju. U sredini zidova sa tri strane su polukružne kule sa strijelnicama, a na četvrtoj strani pravokutna kula koja služi kao ulaz. Oko njega se nalazio jarak s vodom. Kaštel su držali Konjski, koji su izumrli u XVII.st. Godine 1544. ovdje se vodila bitka s Turcima. Grad je još 1920. bio potpuno čitav i pokriven krovištem. Kod grada se nalazio i noviji dvor koji je potresom 1880.g. bio potpuno uništen, pa je potom i srušen. Danas je obnova u tijeku. U samom mjestu se nalazi i starobarokna crkva.

Stari grad Konjšćina, posljednja kontrolna točka.



3 komentara:

  1. Prekrasno !
    Hvala što ste obišli, slikali i dali nama da i mi uživamo - iako smo tu stazu prošli nekoliko puta.
    Žao nam je ako niste dobili zasluženo priznanje, ali nadamo se da će i to biti riješeno.
    Kao članovi Gradine Konjščina želimo Vam puno penjanja i uspjeha i nadalje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spomen priznaja su poslana, ovih dana trebala bi stići na Vašu adresu.

    Hpd Gradina Konjščina.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spomen značke smo primili i zahvaljujemo na njima, nadam se da ćemo se uskoro sresti na nekim od naših planina, sretno Vam penjanje i pozdrav.

    OdgovoriIzbriši