ponedjeljak, 24. lipnja 2013.

Samoborska planinarska obilaznica

Već tri godine imamo doma dnevnike Samoborske obilaznice i nikako da se odlučimo otići i proći ju u komadu. I konačno , poklopilo se slobodno vrijeme, dobra vremenska prognoza i volja za planinarenjem, malo dužim i napornijim, ali lijepim, i obišli smo dio tog prelijepog gorje. Samoborska obilaznica ima 17 kontrolnih točaka u Samoborskom gorju, koje se proteže jugozapadno od grada Samobora s tri glavna grebena na kojima se nalaze vrhovi Plešivica, Oštrc i Japetić a namijenjena je svi uzrastima. Da bi se osvojila spomen značka za prijeđeni put potrebno je obići najmanje dvanaest. Mi smo za dva dana obišli trinaest a ostale smo ostavili za neki drugi put, a kako mi se čini to bi moglo biti uskoro u kombinaciji sa jednom drugom obilaznicom koja prolazi istim gorjem. Obilaznica je dobro označena s planinarskim markacijama i putokaznim tablama a obilaznik sam određuje svoju trasu obilaska. 

Dolazak na prvu točku Samoborske obilaznice.


KT 1 - Samoborski muzej...žig obilaznice nalazi se u muzeju i dostupan je za vrijeme radnog vremena muzeja.
Na nekoliko mjesta planinarski put presijeca asfaltnu cestu.


Prijelaz preko potoka, most je malo oronuo ali ni potok nije dubok.

Izlaz na cestu i tabananje asfalta.

Markacija govori svoje, opet šumovit dio i uskoro druga KT.

Zidine Okić - grada na vidiku.

Planinarski dom "Dr. Maks Plotnikov" nalazi se podno ruševina Okić - grada. Žig KT - 2 nalazi se u domu.Panoramski pogled s vrha Okića.

Metalni žig Okić - grada za HPO nalazi se ugrađen u zid.


Još jedan pogled na Okić i nastavak puta. Staza vodi točno nasuprot doma preko livade, nije označena, nakon stotinjak metara dolazi se do uskog puteljka koji vodi lijevo u šumu preko potoka i dalje nastavlja markacijama.


Nakon sat i pol hodanja šumskim stazama s nekoliko penjanja i spuštanja dolazi se na vrh Plešivica 779m. Žiga Samoborske obilaznice nema ( odnio ga netko za uspomenu) pa se koristi metalni žig vrha koji je ugrađen na kutiji. Vrh Plešivica nalazi se i kao KT na HPO.
Nastavak puta laganini kroz šumu.


Lovački dom na Poljanicama.Neposredno s lijeve strane pored lovačkog doma započinje uspon do Gajevog kamena i slijedeće KT.

Staza je u početku malo strmija.Gajev kamen nalazi se na grebenu Male Plešivice i do njega vodi lijep grebenski put. Žig KT nalazi se nekoliko metara lijevo od Gajeva kamena u metalnoj kutiji.


Nastavak puta desno od Gajeva kamena markiranom stazom.


Put vodi pored samog vrha Rancerje 748 m. kojeg označavaju četiri drvena stupa vezana i piramidu.Nakon tridesetak minuta dolazi se do planinarskog doma "Željezničar", koji se nalazi pod samim vrhom Oštrca. Žig KT nalazi se u domu. Do samog vrha Oštrc ima svega nekoliko minuta od doma, a vrh je točka Hrvatske planinarske obilaznice. I ovdje smo brzopleto napravili previd, uzeli smo dnevnike HPO-a i otišli na vrh udariti žigove a ruksake i fotoaparat ostavili smo u domu pa smo ostali uskraćeni za fotografije vrha i bliski susret s poskokom, nisam siguran tko se koga više prepao.Put smo nastavili prema gradinama Lipovac grada, po meni to je najljepši dio ove obilaznice.
Panoramski snimak prema Lipovac gradu.


Lipovac grad, nalazi se na padinama Oštrca i sagrađen je nedugo nakon Okić - grada.

Žiga obilaznice nema (nalazi se kod nekog doma) a koristi se žig Lipovac grada koji je ugrađen u zidu.Do slijedeće KT, a to je Šoičeva kuća, vodi uska šumska staza i stiže se na dvadesetak minuta. 

Planinarski dom Šoičeva kuća 385 m. nalazi se u Lipovečkoj dragi ispod Lipovec grada. Žig KT nalazi se u domu.Put prema planinarskom domu "Žitnica" preko prijevoja Velika Vrata započinje tabananjem asfalta, a kaj i nije baš ugodno nakon cijelodnevnog hodanja.


Konačno opet šumski put.


Planinarski dom "Žitnica" i mjesto predviđeno za noćenje i punjenje baterija za idući dan.
Panoramski pogled s doma.


"Jutro nakon", tako bi se mogao nazvati naš noćni odmor, grupa od dvadesetak "izletnika" imala je cijelonoćnu feštu u domu sa živom glazbom sve do ranih jutarnjih sati. Od spavanja i nekakvog odmora ništa, a pogotovo ujutro nakon dvadesetak puta alkoholno"otpjevane", moš si mislit, pjesme "Zora je svanula". Pa sad meni netko govori o poštivanju Kućnog reda u planinarskim domovima.

Tog "jutra nakon" "odmorni" krenuli smo dalje.


Piramida na vrhu Japetić.

Vrh Japetić 879 m. najviši je vrh Samoborskog gorja. Na vrhu se nalazi piramida visoka 12 metara. Metalni žig nalazi se ugrađen u podnožju piramide a vrh je i kontrolna točka HPO.


Dalje markiranim putom prema Gostinjcu Sv. Bernard.


Kratka dionica asfaltnog puta preko sela Dragonoš.


Gostinjac Sv. Bernard.


Planinarski dom Gostinjac Sv. Bernard na Velikom Lovniku, žig KT nalazi se u domu.Vrh Veliki Lovnik 737 m. kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice.

 Slani Dol 480 m. selo na grebanu između Lipovačke drage i potoka Breganice. Ovdje se nalazi Eko  - centar Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Buffet "Gogo", mjesto gdje se nalazi žig Samoborske obilaznice.

Markirani put desno vodi prema planinarskom domu "Veliki dol" ili Sudnikovom domu.


Planinarski dom "Veliki dol" nalazi se pod Oštrcom i KT je SO. Žig se nalazi u domu.Put prema našoj zadnjoj kontrolnoj točki Samoborske obilaznice Velikom Črncu, vodi neposredno lijevo ispod doma.
Veliki Črnec 607 m. šumovit je vrh na kojem se nalazi kontrolna točka Samoborske obilkaznice, žig se nalazi u metalnoj kutiji na samom vrhu.


Nema komentara:

Objavi komentar