utorak, 28. svibnja 2013.

Vrapčanska planinarska obilaznica, svibanj 2013.

Prošle sunčano – kišne subote proveli smo na obilasku još jedne planinarske obilaznice, opet nešto bliže, ali zato brdovitije, na redu je bila Vrapčanska obilaznica. Obilaznica koja se prelazi laganim hodom bez problema u jednom danu, dugačka je 21 km, ima osam kontrolnih točaka, kružnog je tipa i prolazi najzapadnijim dijelom Medvednice. Tijekom svojeg puta prolazi od širokih šumskih staza do gotovo netaknute prirode. Staze obilaznice vode od potoka, slapova, nekoliko uređenih izvora pitke vode,sve do pećina, špilja, planinarskih domova, livada i šuma u kojima caruje ptičji pjev. Obilaznica započinje u Gornjem Vrapču gdje i završava, točnije spaja se u krug na livadi Družinec, poznato okupljalište planinara i izletnika.
Jako dobro je označena planinarskim markacijama i skraćenom oznakom „VO“ (Vrapčanska obilaznica), a koristi se u velikom djelu postojećim planinarskim putovima. U dnevniku obilaznice detaljno je opisana trasa puta s priloženom kartom. Obilaznicu su osmislili članovi HPD-a Vrapče koji ju i održavaju.
Prema daljinaru iz dnevnika Vrapčanske obilaznice vrijeme koje je potrebno za obilazak iznosi sedam do osam sati, mi smo trasom prošli za 6.20 sati, uz fotografiranja i kraćim zadržavanjima na kontrolnim točkama, ali ni uz najbolju volju nismo pobjegli kiši, srećom kišne kabanice su uvijek u ruksaku.

                                                                                         

Parking na izlasku iz Gornjeg Vrapča

Početak Vrapčanske obilaznice

Nakon dvadesetak metara desnim putomSlap Ferendol i KT 1
Nastavak staze desno od slapa


Livada Družinec, 5 min od slapa FerendolLijevo od sjenice vodi put prema KT 2


Polupećina Podcintarnica, kontrolna točka nalazi se sa desne strane.

KT 2Podcintarnica je u narodu nazvana i Svinjarčica, jer su se u nju sklanjali mještani od lošeg vremena dok su u šumi čuvali svinje.

Izlaskom iz šume put se nastavlja desnom stranom.


Nakon pedesetak metara opet u šumu.Ponovo izlaskom iz šume put se nastavlja desnom stranom ali vrlo kratko jer se opet ulazi u šumoviti dio.


Trasa vodi prema planinarskom domu Glavica.


Planinarski dom Glavica.


Trasa Vrapčanske obilaznice vodi niz stepenice prema špilji Veternica.Put se nastavlja niz stepenice putokazom prema špilji Veternica.

Na sredini stepeništa s lijeve strane nalazi se KT 3

Obzirom da mjesto nije veliko za vrijeme bujne vegetacije moglo bi biti zaklonjeno.Špilja Veternica

Desno pri dnu nalazi se ulaz u dubinu špilje.


Ponovo povratak po stepenicama do putokaza i nastavak desno pored njega u šumu.

Upravo ovuda :))

Stara napuštena kuća, staza vodi oštro desno i prolazi iznad nje.


Put se nastavlja lijevom stranom pored klupice.
Stari i devastirani planinarski dom Bizek, napušten već duže vrijeme jer su iskopi u kamenolomu došli pod samu kuću. Put prolazi pokraj njega i nakon desetak metara skreće u šumu.


Nakon nekoliko minuta stiže se do KT 4 nalazi se s lijeve strane puta i treba obratiti pozornost jer ničim se posebno ne ističe pa se lako može produžiti.Pogled s Bizeka na Samoborsko gorje.Nastavak puta prema Kamenim svatima


Možda bi bilo dobro da je ovo skretanje označeno malo bolje, marker se nalazi niže lijevo.Planinarski dom Kameni svati, malo čudno radno vrijeme, radi samo nedjeljom od 09 -16 sati, šteta jer Medvednica je puna planinara i subotom. BTW, piše na vratima da postoji mogućnost noćenja, ali vjerojatno samo nedjeljom u vremenu od 09 do 16 sati :D


KT 4, nalazi se na pola puta od doma do vrha Kameni svati.
Kameni svati, 482m

Panoramski pogled s vrhaNastavak puta prema Jambrišakovu vrelu, kontrolnoj točki br. 6Jambrišakovo vrelo

KT 6


Nakon Jambrišakova vrela vračamo se kraći dio puta do ovog križanja, trasa se nastavlja uskom šumskom stazom odmah iznad donjeg lijevog puta.

Slap Sopot, desno od njega nalazi se kontrolna točka.

KT 7
Nakon tridesetak minuta hodanja širokom šumskom cestom slijedi oštar uspon desno prema zadnjoj kontrolnoj točki, Talijanove pećine.
KT8, Talijanove pećine, nalazi se s desne strane puta prije samog prijevoja, prema livadi Družinec.
Potrebno je obratiti pozornost jer se KT ničim ne ističe a obzirom da se nalazi na samom usponu vrlo ju je lako promašiti.Izlaz iz šume i završetak obilazniceLivada Družinec


Članovi HPD-a Vrapče, pripreme za Vrapčanski pohod idučeg dana.Nema komentara:

Objavi komentar