subota, 11. svibnja 2013.

Oštarijska planinarska obilaznica, travanj 2013.


Već tradicionalno, svake godine u travnju mjesecu, u Klubu organiziramo izlet u Baške Oštarije pa je tako bilo i ove. I dok su pojedine grupe članova Kluba pohodovale okolne vrhove sin i ja smo odlučili proći jedan dio Oštarijske planinarske obilaznice. Obilaznica je otvorena 2008. godine, ima osam kontrolnih točaka i može se obići lagano i bez posebnog napora u dva dana uživajući u svim ljepotama koje pruža taj dio Velebita. Sama obilaznica obuhvaća više i manje poznate vrhove Baških Oštarija, pruža ljepote kako planinskih livada i kamenjarskih travnjaka, tako i miješanih crnogoričnih i bjelogoričnih šuma. Sa golih planinskih vrhova, travnatih i kamenitih, pogledom obuhvaća, ne samo Baške Oštarije, nego i velik dio Ličko – senjske županije.
Prva kontrolna točka je jedan od najpoznatijih vidikovaca Kubus, nalazi se na prijevoju ceste Karlobag – Gospić s kojeg se širi pogled prema moru i otocima a u unutrašnjost prema Oštarijama. Druga kontrolna točka je Basača, koja je isto isti prekrasan vidikovac. U središnjem dijelu obilaznice nalaze se treća kontrolna točka Badanj Oštarijski, četvrta Ljubićko brdo, peta Filipov kuk, šesta Metla, sedma Komusovica ili planinarska kuća Sv. Josip i osma kontrolna točka Jadičevac.
Obzirom da smo ove godine prošli pet kontrolnih točki obilaznice, te se popeli uz put i na Kizu, za iduću godinu ostaje nam Metla, Filipov kuk i Jadičevac. Oštarijsku planinarsku obilaznicu održava HPD Visočica iz Gospića, dobro je označena i isplati se vidjeti. Kao što sam već spomenuo za obilazak su planirana dva dana, ali dobri hodaći mogu ju bez problema obići u jednom danu, mi bismo to napravili ali smo bili vezani povratkom grupe u određeno vrijeme i nismo si mogli dozvoliti  da nas se čeka preko zakazanog vremena.

Pogled prema Kubusu, Basači i Oštarijsakom Badnju.

Na vidikovcu Kubus, 








Vidikovac Kubus, 927 mnm. KT br. 1.

Pogled prema Basači.


Basača, 1089 mnm. KT br. 2









Planinarski dom Prpa.




Pogled prema Badnju Oštarijskom.


Badanj Oštarijski, 1164 mnm. KT br. 3.


Pogled prema Kizi.










Vrh Kiza, točka HPO, 1274 mnm. 











Vrh Ljubičko brdo, točka HPO i Oštarijske obilaznice, 1320 mnm.


Mjesto na Ljubičkom brdu gdje se nalaze žigovi.






                                 


Ekipa PK Ivanec.























Nema komentara:

Objavi komentar