četvrtak, 3. veljače 2011.

Gorski kotar, listopad 2010. - Burni Bitoraj, Viševica i Zagradski vrh

Jedan od ovo jesenjih kišnih dana odveo nas je na planinarenje na tri vrha u Gorskom kotaru, iako smo bili uskraćeni lijepih panoramskih fotografija, u pratnji kiše i vjetra čitavog dana, draži planinarenja ne mogu izostati. Izlet je 24.10.2010. god. organizirao Planinarski klub Ivanec.









Burni Bitoraj (1386m) je šumovita planina bez izraženog vrha - umjesto njega proteže se podugačak krševiti vršni greben Piršova kosa. Posebnost toj planini daju brojni kameni oblici bilo da su sakriveni unutar šume, bilo da čine samostalne skupine. Naročito su zanimljive dvije kamene skupine od kojih je jedna vidljiva sjeverno ispod grebena, dok ona koja se nalazi južno od grebena se ne vidi i treba znati pronaći put do nje. Sjeverne padine Burnog Bitoraja spuštaju se u Sungerski lug, prekrasno šumsko područje kojim prolazi cesta iz Delnica za Mrkopalj. Burni se Bitoraj zajedno s Viševicom uzdiže istočno od Fužina i Lič polja. Može se reči da ta dva brda čine cjelinu jer su odjeljeni sedlom Javorje, a vrhovi su im udaljeni svega 4 km.



















































Viševica (1428m) se uzdiže na istočnom rubu Lič polja. Stožastog je oblika i iznad mnogobrojnih vrhova ističe se svojim izgledom i visinom. Obrasla je šumom a jedino joj je vrh travnat pa je jedan od najljpših vidikovaca Gorskog kotara. Sjeverno od njenog vrha je sedlo Javorje (1200 m), kojim je Viševica odjeljena od Burnog Bitoraja.


































Nema komentara:

Objavi komentar