četvrtak, 3. veljače 2011.

Ravna gora, kolovoz 2010.

Najsjevernija planina Hrvatskog zagorja, čini gorski vijenac, koji je poput potkove otvoren samo prema jugu. promjer je vijenca oko 4 km, a vrhovi su u njemu podjednake visine, tako da planina ima oblik presječene piramide. Cijela je gora pokrivena šumom, u kojoj je osobito lijepa crnogorica. Usred vijenca nalazi se izvorište potoka Kamenice, koji šumovitim kaskadama oživljava planinsku tišinu. Na toj maloj planini dvije su planinarske kuće, obje pristupačne za automobile. Usponi su dobro označeni, a postoji i kružni put kojim se za dva dana mogu obići sve zanimljivosti.

























Filićev dom (660 m) nazvan je po Krešimiru Filiću (1891 - 1972), koji je ovdje 1932. sagradio prvi dom. Smješten je na samom hrptu u crnogoričnoj šumi. U suterenu ima kuhinju i nusprostorije, a u prizemlju blagavaonicu s 80 sjedala, na prvom katu 12 soba i na mansardi 6 soba sa skupnim ležajima. Pred domom su terasa i pakiralište. Domom upravlja PD Ravna gora Varaždin. Otvoren je ljeti preko vikenda. Od doma se puteljkom prema istoku za 2 min. stiže do vidikovca zvana Balkon.


























































.
  Uz već spomenuti Filićev dom, na Ravnoj gori se nalazi i planinarski dom  Pusti duh. Planinarski dom Pusti duh (672 m) prizemnica je u lovačkom stilu s drvenim potkrovljem. Prizemno je blagavaonica a u potkrovlju su po dvije četvero krevetne i šestero krevetne sobe. Dom je opskrbljen pićima, a hranom uz najavu. Otvoren je vikendom i blagdanom od 1. travnja do 31. listopada. Domom upravlja PD Pusti duh, Lepoglava. Od doma može se za 20 min spustiti na sz. stranu do Velikih pečina u kojima je uređen i sajlama osiguran mali penjački uspon u alpskom stilu, a na vrhu se nalazi drveni križ, odakle se pruža vidik do Kamniških alpi.





























1 komentar:

  1. Pozdrav
    Fotke su super mozete li mi reci gdje bi se mogla parkirati da “ jednostavno dojdem “ do doma, balkona i one piramide?
    Isla bih slijedeci tjedan
    Lp
    Sanela

    OdgovoriIzbriši