četvrtak, 3. veljače 2011.

Kalnik, rujan 2010.

   U najsjevernijim predjelima Hrvatske proteže se planina Kalnik(Kalničko gorje) od Novog Marofa na zapadu do Koprivnice na istoku. S sjeverne strane je grad Varaždinske Toplice a južno 18 kilometara grad Križevci. Planina je pretežno obraštena s uglavnom bjelogoričnom šumom, dok njezin središnji dio krase gole stijene koje su meta velikom broju planinara i penjača i izletnika.Njezinom prepoznatljivom izgledu doprinosi tv toranj na stijeni 50 metara istočnije od vrha, a sam vrh Vranilac visok 643 metra(točka HPO) i predstavlja najistaknutiji dio Kalnika koji se ne može pohvaliti svojom nadmorskom visinom, ali zato može svojom raznolikom ponudom koju nudi svakom planinaru, penjaču, izletniku i drugima posjetiocima. Na Kalniku svatko može naći nešto za sebe. Za planinare on je značajna kontrolna točka ZPP-a u planinarskom domu, a odnedavno zahvaljujući zalaganju pojedinih članova planina Kalnik ima i Poučnu stazu koja upozorava izletnike na čuvanje prirode i okoliša.
Puno je toga napisano o ljepoti ovog kraja planini koja pruža puno, a ne traži gotovo ništa osim volje da je posjetite i doživite dio tog nezaboravnog ugođaja. Planinarski dom je smješten u blizini Starog grada Veliki Kalnik na visini od 480 m. Moguće je do doma doći i autom (zanimljiv podatak onima koji ne vole puno pješačiti), no od Križevaca je moguće doći i pješice markiranom planinarskom stazom oko 3,5 h hoda za one brže i manje. Bitno je spomenuti još i to da se gorski lanac prostire od Novog Marofa na zapadu, Varaždinske Toplice na sjeveru i do Koprivnice na istoku. Središnji Kalnik u dužini od 16 km od Gornje Rijeke do Apatovca premrežuju brojne planinarske staze i putevi.
 Kalnik ima prekrasne stjene raznolikih oblika čija visina varira od 10 m do 50 m. Stijene su rasprostranjene cjelom dužinom grebena i na sebi imaju veliki broj penjačkih smjerova čiji se broj neprestano povećava. Smjerovi su uređeni i dobro osigurani tako da je pravo zadovoljstvo penjati po njima. Večina penjačkih smjerova uređeni su na Zubima iza planinarskog doma i na južnim stijenama grada Velikog Kalnika. Zadnjih godina uređeni su penjački smjerovi u južnom podnožju vrha Ljubelj i kraj ceste za Kalnički Ljubelj uz Poučnu stazu. Sada ima uređenih oko 160 penjačkih smjerova.
























 








































































3 komentara: