srijeda, 3. travnja 2013.

Varaždinski planinarski put, travanj 2013. god.


Planinarsko društvo „Dugi vrh“ Varaždin na Uskrsni je ponedjeljak organiziralo tradicionalan pohod svojom obilaznicom „Varaždinski planinarski put“. Obilaznica ima šest kontrolnih točaka, linijskog je oblika i nije zahtjevna. Bez obzira na lošije vremenske uvjete odlučili smo, sin i ja, da je prođemo. Već ranije nabavili smo Dnevnike i oko 07.30 sati stigli smo na željezničku stanicu u Krušljevcu odakle je bio organiziran pohod. Kao što sam već prije spomenuo vremenski uvjeti su tog dana bili loši, padao je mokar snijeg mjestimično s kišom a isto je i vidljivo na fotografijama, tako da je dosta otežavao kretanje. Obzirom da se Bednja izlila iz svojeg korita početni dio trase nije se mogao izvesti kako je na zemljovidu, radi se o livadi poslije prve kontrolne točke u Krušljevcu, jer je ista bila poplavljena, tako da smo odlučili autom otići do Podevčeva tamo ga ostaviti i dalje nastaviti obilazak trase. Za obilazak nam je bilo potrebno oko četiri sata. Varaždinski planinarski put je jedna lijepa i zanimljiva obilaznica koja prolazi jednim dijelom kroz voćnjake i vinograde, livadama, šumama, nizom zanimljivih starih kuća i pogledu koji se pruža po obroncima Ivanščice.
Svakako je potrebno spomenuti i vrh Čevo, na kojem se nalazi i jedna od kontrolnih točki obilaznice a istovremeno i jedan od vrhova HPO-a. Čevo se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Ivanščice, neposredno iznad rijeke Bednje, zbog svoje strme istočne strane još ga se naziva i Zagorski Klek.
Meni osobno najljepši dio Varaždinskog planinarskog puta je upravo taj dio, dakle iz Podevčeva uspon na Čevo pa nastavak do gradine „Pusta Bele“, čija povijest datira još iz 1163 god. kao grad u vlasništvu templarskog reda. Godine 1481 grad je izgorio, pa ostaje napušten. Kao jednu od povijesnih zanimljivosti toga kraja treba spomenuti i to da je u dolini, u blizini Pusta Bele, 1605 god. izgrađen utvrđen dvorac koji je sačuvan do danas, a Belski grad bio je sjedište za imanja Vranskog priorata u ovim krajevima Hrvatske.  Silaskom s gradine Pusta Bele dolazi se na počatak Belskog dola, prekrasan kanjon s potokom i nekoliko izvora pitke vode. Na samoj sredini Belskog dola nalazi se jedna zavjetna kapelica s uređenim izvorom pitke vode i manjim spomen grobljem.
U slikama koje se nalaze u galeriji ispod teksta moći ćete vidjeti kako jedan mali izlet zagorskim krajem, bez obzira na vremenske uvijete, može ispuniti planinarsku dušu a vjerujte mi za to nije potrebno puno, treba samo uzeti gojzerice i krenuti, nikad nije kasno i nije potrebna nikakva vrhunska oprema…samo dobra volja i dobra ekipa.
I na kraju svakako moram spomenuti marljive planinare HPD-a „ Dugi vrh“ Varaždin, koji su izuzetno dobro pripremili obilaznicu u smislu markiranja, tako da naprosto ne postoji mogućnost traženja putova i lutanja, dakako i kao dobre i prijazne domaćine koji su na kraju puta izdašno počastili jelom i pićem, a posebno se zahvaljujem gosp. Željku Horvatiću koji nas je svojim privatnim prevozom prebacio do auta iz planinarskog doma Ledinec u Podevčevo.
Željeznička stanica Krušljevec, početak Varaždinskog planinarskog puta.Preko pruge desno, cesta vodi u selo Krušljevec i prema prvoj kontrolnoj točki.


Prva kontrolna točka VPP-a, nalazi se na novoj lokaciji, ispred kuće broj 19. u Željezničkoj ulici (bivša Kolodvorska) dvjestotinjak metara od željezničke stanice Krušljevec.


Podevčevo, selo od kojeg nakon četrdesetak minuta hodanja asfaltnom cestom, započinje uspon na vrh Čevo i drugoj kontrolnoj točki.

Parkiralište u Podevčevu gdje se može ostaviti vozilo, i tako skratiti put, tj. izbjeći tabananje asfaltom.

Cesta koja vodi prema uspon na vrh.

Put preko "susjedovog dvorišta" :)) , staza jako dobra markirana.

Nastavak puta odmah lijevo od ulaza u dvorište i nastavak kroz voćnjak.

Lijevo vodi trasa VPP-a.
Vidikovac Malo Čevo, na putu prema vrhu Čevo, mjesto do kojeg se dolazi šumskom stazom i s kojeg je lijepi pogled prema dolini Bednje.Pogled s Malog Čeva na nabujalu rijeku Bednju koja  je danas potopila dolinu.


Grebenskim  putom za desetak minuta dolazi se na vrh Čeva na kojem se nalazi druga točka Varaždinskog planinarskog puta i žig HPO-a.Vrh ne pruža vidik jer je okružen šumom.Vidikovac Balkon sa zapadne strane Čeva, odakle se pruža pogled prema obroncima Ivanščice, okolnim selima, njivama, livadama i čudljivoj rijeci Bednji.Nabujala Bednja izlila se iz svojeg korita i poplavila velik dio oranica i livada.Put se dalje nastavlja slijedom markacije prema trećoj kontrolnoj točki na gradini Pusta Bela.

Sva križanja putova dobro su označena.Gradina Pusta Bela


Kontrolna točka broj tri na ruševinama starog grada Pusta Bela.
Nakon nekoliko minuta silaska s Pusta Bele dolazi se do sela Bela, točnije do ribogojilišta Belski dol, gdje je nastavak VPP-a desno asfaltnom cestom, dok lijevo započinje Belski dol, kanjon s potokom, izvorima pitke vode i zavjetnom kapelicom.

Šumski put pa kojem smo stigli do asfaltne ceste i ribogojilišta.

Nastavak slijedi preko mosta, asfaltnom cestom.Na križanju kod crkve u Beli VPP nastavlja se glavnom cestom, desno.

Vodotok nabujale rijeke BednjeProlaskom preko mosta na Bednji, put se na križanju cesta nastavlja desno i nakon stotinjak metara odvaja se lijevo prema pilani Vincek (oznaka dom Vagon) gdje se nalazi četvrta kontrolna točka.


Pilana Vincek, VPP vodi desno uz samu pilanu.


Pilana Vincek, put koji smo prošli, kontrolni žig nalazi se s desne strane na drvetu.

Kontrolna točka broj četiri.


Put dalje nastavlja uzbrdo, lijevo od drveta na kojem je žig kontrolne točke.


Dvadesetak metara nakon kontrolne točke br. 4, put se nastavlja šumskom stazom.


Izlaskom iz šumovitog dijela, otvara se vidik prema obližnjim mjestima, vinogradima, livadama i prema samom vrhu Ivanščice.
Nakon šuma i livada dolazi se opet na asfaltni dio, koji prati sve do kraja VPP-a.Po dolasku na asfaltni dio puta, uskoro se stiže do planinarskog doma HPD-a "Dugi vrh" Varaždin, koji se nalazi iznad sela Ledinec u predjelu zvanom Grabrovec . Kontrolni žig VPP-a, broj pet nalazi se desno ispod uređene sjenice.


Nastavak puta slijedi pored vinograda i klijeti.Na križanju, kao što je i markirano, put vodi desno prema zadnjoj kontrolnoj točki.

Zadnja kontrolna točka "Varaždinskog planinarskog puta" nalazi se kod planinarskog doma Vagon iznad sela Črešnjevo, a udaljenom 15 min. od planinarskog doma Ledinec. Kontrolni žig se nalazi desno od stepenica ispod nadstrašnice.


Panoramski pogled sa Čeva.Nema komentara:

Objavi komentar