ponedjeljak, 7. veljače 2011.

Ivanščica - put preko Pionira

Pionirski put je najzahtjevniji, međutim i najatraktivniji uspon, zbog konfiguracije staze, prekrasnih pogleda i same prirode. U svojem srednjem dijelu, uspon se kreće hrptom Ivanščice, te se čitavom tom dužinom pruža pogled na Prigorec i Ivanec. Nažalost, put je iznimno slabo markiran. Međutim, zbog svoje atraktivnosti, veliki se broj planinara odlučuje za njega, zbog čega su staze dobro utabane. Budući da je ne presijeca nijedan drugi put, nemoguće je s nje pogrešno skrenuti.


Na raskrižju putova, uspon preko Pionira vodi lijevo.



Na putu prolazimo pokraj info-punkta Planinarskog kluba Ivanec.

20-ak metara nakon info-punkta skrećemo udesno.



Asfaltirana cesta skreće udesno, a nas put vodi ulijevo, preko parkirališta.
Ulaz na parkiralište naplaćuje se psećim kolačićima. Međutim, ako peseka nema, imate sreće, jer se najvjerojatnije priključio nekom usamljenom planinaru na putu do vrha. Ako je ipak na parkiralištu, možete ga povesti sa sobom. Ne biste bili prvi koji su to učinili.


Neposredno nakon markacije, s puta skrećemo udesno, preko polja, prema šumi.

Put preko polja prema šumi






















Jedan od pogleda prema Prigorcu sa srednjeg dijela puta.

Pogled prema vrhu









 










Pred samiom vrhom, put se račva u dva dijela. Međutim, oba izlaze na cestu, gdje se skreće desno prema vrhu. Oba puta su zanimljiva i atraktivna.






Dolazak na vrh sa stražnje strane planianrskog doma "Josip Pasarić."


Broj komentara: 5:

  1. Interesantno!, a gdje je Track?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ispod snijega, a može i iza mene :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. A di se račva put za Pionirsku stazu, odnosno Prekrižje? Tu na ovoj fotki lepo piše Pionir 1,30 h, Prekrižje 2h, oboje u istom smjeru, a ja danas išel gore i nikak skužiti po kojem od ta dva puta sam točno išel, i kud se ide po ovom drugom.. Može malo objašnjenje?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako si išao kako piše na fotki, "Neposredno nakon markacije, s puta skrećemo udesno, preko polja, prema šumi." to znači, ako si skrenuo desetak metara nakon tog putokaza desno pokraj polja u šumu, i nastavio šumskom stazom oštrom uzbrdicom, dolaziš da dva - tri mjesta s kojih puca prekrasan pogled prema Prigorcu i Ivancu. Staza se sastoji od nekoli ko oštrih uzbrdica a na kraju šumske staze izlaziš na kolni put koji desno vodi prema vrhu, nakon nekoliko minuta opet te šumska markirana staza vodi do samog doma na vrhu.....to ti je "Pionirski put"
    A ako nisi skretao, nakon onog putokaza u šumu, kako sam prije spomenuo, nego si nastavio dalje makadamskom cestom, onda si obilazio Pionir i tom cestom si došao do vrha, to ti je cesta preko Prekrižja, ako si pažljivo pratio kaj sam napisal onda si vidio da na tu cestu u vršnom djelu izlazi Pionir. Nadam se da sam ti pomogao. LP i sretno u planinama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na odgovoru i objašnjenju, sad mi je sve jasno. Moram priznati da mi je promaklo to skretanje udesno preko polja, tak da znači da sam išao preko Prekrižja. Znači, sljedeća tura je Pionirskim putem pa da vidimo i to. Još jedanput puno hvala!

      Izbriši